Gå til indhold
SENIORPLEJE.DK - DIN GARANTI FOR PROFESSIONEL & FAGLIG RÅDGIVNING
SENIORPLEJE.DK - DIN GARANTI FOR PROFESSIONEL & FAGLIG RÅDGIVNING

5 gode råd - Har du stærke smerter fra dit haleben?

Har du svært ved at sidde ned på grund af smerter omkring dit haleben?

Rigtig mange mennesker oplever desværre daglige smerter fra deres haleben. Dette kan på sigt få store menneskelige konsekvenser og påvirke din oplevelse af livskalitet.

Mange mennesker mærker det typisk, når de skal sidde ned, når de rejser sig og bøjer sig fremover. Enkelte mærker det også, når de går. Mange vil desuden opleve smerter i forbindelse med afføring, mærke ændring i deres balance og kropsholdning, samt stærkt ubehag ved sport eller fysisk aktivitet. 
- Det kan skyldes, at halebenet er placeret dybt i bækkenet, og ligger lige bag tyktarmen. Halebenet er desuden yderst vitalt i forhold til alle de små nerver og muskler, der styrer både underliv, balance og rygmuskulatur.

Årsagerne til smerter fra haleben kan være mange, men kommer ofte efter en hård graviditet, en vanskelig fødsel, spark, uheld, stillesiddende arbejde eller et fald bagover. Der kan være tale om både brud, inflammation og forskydninger. I enkelte tilfælde kan der være tale om cyster, inflammation, og hos mænd: problemer med prostata.

Både mænd og kvinder kan blive ramt af smerter fra halebenet, men det er primært kvinder, da kvinders haleben er lidt mere fremtræden og udsat. Ved stillesiddende arbejde, vil dårlig arbejdsstilling og pres på bækken, kunne øge dine smerter, samt gøre dit haleben mere stift og strittende.

Hvis du over en længere periodehar daglige smerter, anbefaler jeg som sygeplejerske, at du bliver grundigt undersøgt ved egen læge, samt får taget nogle røntgen billeder. 
Der kan være mange årsager, og der er defor vigtigt, at du får diagnosticeret årsagen til dine smerter, så der kan ligges en handlingsplan for dig.

Symptomerne, altså smerterne, vil meget ofte aftage eller forsvinde over tid, men det kræver, at du tager dine forholdsregler og sørger for at skåne og aflaste området, så det får ro.

Alle mennesker er unikke og det samme er deres oplevelse af smerter. Derfor er disse råd blot en generalisering, og du kan have behov for en individuel rådgivning.

Mine sygeplejefaglige råd til dig er følgende:

  1. Tag til egen læge for udredning af smerter samt få lavet røntgenbilleder
  2. Tal med egen læge omkring evt smertelindrinde injektioner samt afføringsmedicin, hvis du har tendens til hård afføring eller forstoppelse.
  3. Forhold dig fysisk mere i ro. Undgå sex, sport, løb og hop indtil der er ro omkring dit haleben.
  4. Køb dig en god trykaflastende halebenspude, der kan hjælpe dig med at give ro og aflaste området. Når du aflaster området over en længere periode, vil dit haleben ofte “hele”, samt irritation og inflammation aftage.
    Klik her for at se vores kæmpe udvalg af
    halebenspuder
  5. Find dig en dygtig Osteopat, der er uddannet til specielt problemer med knogler og haleben. De kan hjælpe dig, hvis det sidder skævt, samt afhjælpe smerter, der skyldes muskelstivhed samt forkerte siddestillinger mm. 

Det er vigtigt, at du altid først sørger for at få foretaget røntgen billeder, da dette kan gøre det meget lettere for en osteopat, at give dig den rigtige behandling.

Det jeg som sygeplejeske kan hjælpe med er, at tilbyde dig rådgivning i hjælpemidler og trykaflastende halebenspuder, der kan smertelindre og skabe ro, så dit haleben får mulighed for at ophele over tid.

Vi har efterhånden et stort udvalg af siddepuder, der er designet specifikt til dig med halebens problemer. Både mere faste puder, bløde puder med et lag blødt kølende gele, samt skråpuder med støddæmpende gele.

Fælles for alle puder er, at de alle har en særlig udskæring bagtil, som sikrer, at både haleben, endetarm og iskias ikke berører puden eller det underlag, puden ligger på.

Hos Seniorpleje er vi eksperter på netop dette område, og du er altid meget velkommen til både at ringe eller skrive, hvis du har brug for individuel rådgivning omkring smertelindring samt valg af optimal siddepude eller andre trykaflastende produkter.

Håber disse 5 råd kan hjælpe dig lidt og give inspiration til, hvordan du kan afhjælpe dine halbenssmerter.

De bedste tanker fra

De bedste tanker fra

Ditte Alici,
Sygeplejerske og Ejer,

www.seniorpleje.dk
Mail: ditte@seniorpleje.dk
Mobil: 40563841