Spar op til 25%
Spar op til 25%
Som sygeplejerske har jeg mødt mange mennesker, der ikke er klar over, at de måske lider af søvnapnø. De fleste forbinder ikke deres daglige symptomer med dette fænomen, men forklarer det med, at de bare er trætte, stressede mm. Deres snorken er heller ikke så slem, som manden/konen gør det til..
-Det er stadig lidt af et tabu, og derfor er der altid mange gode (bort)forklaringer, hvis man som sundhedspersonale spørger ind til det.
Fakta er bare, at søvnapnø ikke er helt ufarligt, og at det er vigtigt at få den rette hjælp. Derfor har jeg valgt at lave dette lille blogopslag, som måske kan hjælpe dig med at afklare, om du, eller måske én omkring dig, lider af søvnapnø?
Som sygeplejerske henter jeg altid relevant viden fra valide kilder, og i dette tilfælde, vil jeg give jer citater fra den sundhedsfaglige hjemmeside Dansk Søvnapnø Forening og Medicin.dk.
De giver en meget kort og præcis beskrivelse af søvnapnø, samt hvilke konsekvenser, det kan have for os, samt for de nærmeste omkring os.
Søvnapnø betyder vejrtrækningspauser under søvn. Vejrtrækningspauserne varer typisk mellem 15 og 60 sekunder, og du kan have flere hundrede af dem i løbet af en enkelt nat. Når man taler om obstruktiv søvnapnø-syndrom (OSAS) hentyder det til, at der er mange vejtrækningspauser under den natlige søvn. Dette giver dårlig søvnkvalitet og medfører, at man kan opleve en række symptomer i løbet af dagen: først og fremmest træthed og tendens til at falde i søvn på uønskede tidspunkter.
Det er ikke sikkert, at du selv bemærker de natlige vejrtrækningspauser, men du vil ofte få at vide, at du snorker meget og sover meget uroligt. Generelt er søvnkvaliteten ved OSAS dårlig, og du føler dig ikke udhvilet om morgenen. Om dagen er du ofte træt og har tendens til at falde i søvn fx i biografen, til møder eller i trafikken.
Den hyppigste form for søvnapnø skyldes, at svælget falder helt eller delvist sammen under søvn. Vejrtrækningen starter igen, ofte lige efter en voldsom snorken, uden at man vågner op. Under vejrtrækningspauserne kan der forekomme udtalt fald i iltmængden i blodet. Snævre luftveje på grund af fedme, som presser luftvejene sammen, og fx meget stor blød gane, stor tunge og forsnævringer i næsen bidrager til tendensen til søvnapnø. Sovemedicin og alkohol om aftenen forværrer også tendensen til OSAS.
En anden, langt sjældnere årsag til søvnapnø, er en utilstrækkelig styring af vejrtrækningen under søvnen, uden at luftvejene aflukkes. Denne form for søvnapnø kaldes central søvnapnø og forekommer hyppigere efter slagtilfælde eller som følge af beskadigelse af rygmarven.
Ved mistanke om søvnapnø vil man gennemføre såkaldt søvnmonitorering, hvor man registrerer din søvndybde, vejrtrækning og mængden af ilt i kroppen under søvnen. Ofte vil man supplere med en generel lægeundersøgelse, da mange af patienterne er overvægtige, og har tendens til diabetes og forhøjet blodtryk.
Udover brug af tandskinner og vægttab, fokuseres der mere og på brugen af iltmasker, da muskler i svælget tit kan lukke af for vejrtrækning = Obstruktion.
I dag behandles OSAS som regel med en såkaldt CPAP-maskine. CPAP er en forkortelse for Continous Positive Airway Pressure.
Et CPAP apparat fungerer som en luftblæser. Den blæser luft med et lille overtryk gennem en slange til en maske, som man sætter over næsen eller næse/mund.
Når man sover med CPAP skabes et lille overtryk i svælget, der gør at sammenfald/lukninger undgås, når man ånder ind.
CPAP-apparatet skaber frie luftveje så man kan trække vejret normalt og sove uden apnøer.
Mange søvnapnøpatienter oplever at de har flere apnøer når de sover på ryggen, fordi tungen og den bløde gane lettere falder tilbage i ganen i denne stilling.
Det kan derfor være en god idé at vænne sig til at sove på siden.
Det kan for mange mennesker godt være lidt af en udfordring, da de almindelige hovedpuder på markedet IKKE er designet til mennesker, der sover på siden med iltmasker, som f.eks cpap masker.
Hos Seniorpleje har vi et særligt udvalg af hovedpuder, der er designet til dig, der sover med iltmasker, cpap, bipap mm. Disse særlige puder er designet til at give dig maximal frihed omkring mund og ansigt, samt at din maske ikke giver dig mærker eller tryksår, når du sover på siden. En del af puderne har derfor indbygget frihed til både ansigt og din skulder.
Vi har pt hele 3 forskellige typer hovedpuder, så der er garanteret én, der lige passer til dig og dit behov.
Se vores sortiment her: www.seniorpleje.dk
Håber du har fået lidt inspiration og måske klarhed over nogle af de symptomer du oplever, eller som dine nærmeste måske oplever. En Cpap maske kan måske sikre dig mange ekstra år, og måske redde dit liv ;)
Har du brug for vejledning eller rådgivning, står jeg og teamet gerne klar til at hjælpe dig.
Ditte Alici,
Sygeplejerske og Ejer,
www.seniorpleje.dk
Mail: ditte@seniorpleje.dk
Mobil: 40563841