Gå til indhold
SENIORPLEJE.DK - DIN GARANTI FOR PROFESSIONEL & FAGLIG RÅDGIVNING
VI BYTTER JULEGAVER FREM TIL 12/1 2025 🎁
VI BYTTER JULEGAVER FREM TIL 12/1 2025 🎁

5 GRATIS råd til dig der lider af migræne - Lindring og forebyggelse

Hvad er migræne?

Migræne er oftest en pulserende hovedpine, som kan ses i alle aldre. Den opleves tit som en halvsidig, dunkende smerte, og optræder ofte i små tilbagevende anfald. Fakta er, at cirka 15 % af den danske befolkning har haft migræne og en stor del af dem, lider enten af kronisk eller tilbagevendende migræne. Dette kan for mange mennesker blive en invaliderende lidelse, som påvirker deres livskvalitet og alle dem omkring dem.

Af flere årsager optræder migræner hyppigere hos kvinder end hos mænd, hvilket kan skyldes bl.a hormonelle forandringer, menstruation, stress, muskelspændinger samt vores kostvaner.

Hovedpinen er ofte ledsaget af både kvalme og evt. opkastninger. Man bliver tit ekstra overfølsom over for udefrakommende påvirkninger, herunder især lys og lyd, og mange søger derfor ofte hvile i et mørkt, køligt og stille rum.

Anfaldet af hovedpinen kan vare fra få timer og helt op til tre døgn.

De to hyppigste undertyper af migræne er migræne med aura og migræne uden aura. Cirka en tredjedel af alle med migræne har aura. Kort fortalt kan aura kan vise sig som zig-zag lysende glimt, mørke felter, snurrende fornemmelse og forstyrrelser i fingre og ansigt. Dette anfald udvikler sig gradvist og varer typisk 20-30 minutter.

Hvad kan jeg selv gøre for forebygge og lindre?

Oplever du tilbagevendende migræne, anbefales det altid at søge råd og vejledning hos egen praktiserende læge. Egen læge kan hjælpe dig med at få sammensat det optimale medicinske behandling, samt eventuelt få sendt henvisning til andre specialister.

Man kan desuden få god inspiration ved Dansk Forening for Hovedpineramte, hvor der bl.a. er mange relevante artikler om ny forskning indenfor området.

Som sygeplejerske har jeg været i kontakt med rigtig mange mennesker med tilbagevendende migræne i alle aldersgrupper.

-Fælles for dem er, at de alle har meget forskellige forslag til, hvordan man bedst muligt forebygger anfald, samt forslag til hvordan man kan lindre oplevelsen under hvert anfald.

Jeg har forsøgt at samle lidt af rådende her:

1) Fødevarer

Mange fødevarer kan fremprovokere en migræne, især fødevarer som kaffe,  chokolade, koffein, fede madvarer (især animalske), røgede fødevarer, samt alle former for alkohol. Derfor kan man med stor fordel navigere udenom disse fødevarer, eller vælge at mindske indtaget.

2) Rygning

Undgå alle former for tobak og nikotin-holdige produkter, som f.eks. cigaretter og snus.

Nikotin er meget afhængighedsskabende, og det påvirker os både psykisk og fysisk. Stoffet bindes så stærkt til hjernens nikotin-modtagere, at det på nogle måder endda kan sidestilles med narkotika. Derudover påvirker nikotinen også vores hjerte-karsystem, da nikotinen øger kroppens produktion af adrenalin, får hjernens små blodkar til at trække sig sammen, samt øger hjertes slagfrekvens (hjertet pumper hurtigere). Alle disse faktorer øger riskoen/ hyppigheden for tilbagevendende migræne.

3) Motion

Motion er godt på mange forskellige områder. Det holder både din krop og dit sind velafbalanceret. Dit kredsløb skal holdes sundt og stærkt hele livet, og motion kandesuden dig desuden en oplevelse af velvære og mental afslappethed umiddelbart efter.

4) Stress

Stress er desværre blevet hverdag for rigtig mange mennesker, hvilket nok er én af årsagerne til, at så mange af os i perioder, må sygemelde os fra arbejde pga migræne og spændingshovedpiner. Forholdet mellem stress og migræne/hovedpine kan være kompliceret, da de begge to kan påvirke samt være årsag til hinanden. Det er ofte et spørgsmål om hvad det er, der kommer først – migræne/hovedpine eller stress. 

For at forebygge stress, kan du med fordel gå daglige ture, sysle med små hobbys, dyrke yoga eller meditation. Alt sammen for at sænke dine stress hormoner og opnå mental ro.

5) Søvn og hvile

Det er især på dette område, at du kan gøre den helt store forskel. Mange af os både sover for lidt og har en meget dårlig søvnkvalitet.

Det er vigtigt, at man skaber sig et godt sovemiljø. Også her er det meget individuelt, hvad der fungerer for netop DIG.

Mange foreslår, at der altid er luftet godt ud, er køligt, samt at du har installeret mørklægnings-gardiner.

Som sygeplejerske har jeg studeret, om de forskellige typer hovedpuder kan indvirke på vores søvnkvalitet, og DET KAN DE!

Desværre sover mange af os helt forkerte typer hovedpuder, og kvaliteten er ikke altid optimal. Når mine kunder spørger mig, hvad de kan gøre for at lindre og forebygge migræner/spændingshovedpiner, så starter jeg tit med at spørge ind til deres søvnvaner, seng og hovedpuder. Mange sover helst på siden eller maven, og hvis du ikke har den rette støtte, så får du spændinger i både hoved, nakke og hele rygsøjlen.

Hos Seniorpleje har vi derfor valgt at fokusere på kvalitets-hovedpuder, så vi altid har muligheden for at hjælpe dig med at finde den helt perfekte pude til dig og dine behov.

Se vores store udvalg af kvalitets-hovedpuder her:

Ofte kan mange af os heldigvis mærke, når migrænen er på vej. Vi kan derfor tit nå at tage vores medicin, samt ligge os ind under dynen. Udover migrænemedicin bruger mange af os isposer mm, men det kan være svært at falde i søvn med, da vi tit vender og drejer os for at finde en optimal sove-stilling.

-Dét kan vi hjælpe jer med! Vi har nu hele 3 forskellige kølemasker/ kølehuer, der har 3 meget forskellige funktioner, så der er altid én, der passer netop til dit behov. Fælles for dem alle er, at de er genanvendelige, opbevares i fryseren, og at de er særdeles velegenet til dig, der lider af følgende: Migræne, spændingshovedpine, stress, klyngehovedpine, overgangsalder, hedeture, tømmermænd eller almindelige influenza symptomer med svingende temperaturer.

Se links til vores 3 forskellige kølemasker her:

Det ene du skal gøre er at lægge din kølemaske klar i din fryser, så den altid er klar til brug. Har du hyppige og langvarrige anfald, anbefaler vi, at du anskaffer dig 2, så der altid er én at skifte med. Kom den i en frysepose, så den er sikret med stærkt lugtende madvarer mm.

Jeg håber, du har kunnet bruge mine tips eller få lidt inspiration :)

Har du brug for råd og vejledning, så er du altid meget velkommen til at kontakte mig via email kontakt@seniorpleje.dk eller mobil 40563841.

De bedste tanker fra

De bedste tanker fra

Ditte Alici,
Sygeplejerske og Ejer,

www.seniorpleje.dk
Mail: ditte@seniorpleje.dk
Mobil: 40563841