I denne artikel, vil jeg forsøge at give mit bud på, hvad den bedste rollator til udendørs brug kunne være.
Jeg har mange kunder, der dagligt ringer eller besøger vores butik i Børkop.Rigtig mange er i tvivl omkring, hvilken type rollator, de skal vælge, samt hvad der er vigtigt netop for dem.
Det er nemlig altid meget individuelt, hvilket behov for støtte vi har, samt hvad der vægter højest.
Dog er der grundlæggende 9 punkter, der er gældende for stort set alle rollatorbrugere:
1) Rollatoren skal være lavet i en god kvalitet, så sikkerheden er i top.
Det er vigtigt at vælge en god letvægtsmodel, så det ikke bliver en hindring for dig, hvis du skal have den med dig rundt omkring. Hvis den er for tung, vil det kunne blive et problem at folde den sammen og tage med bag i bilen. Her anbefaler vi altid at købe enten i aluminium, eller endnu bedre; i kulfiber (carbon).
2) Der skal være gode stærke bremser monteret.
Herunder både håndbremse samt parkeringsbremse. De skal være lette at anvende.
3) Den skal være foldbar og nem at klappe sammen
Så den kan komme med i bagagerummet, på toget, i bussen og på charterrejsen.
4) Det er vigtigt, at der er monteret en sikkerhedslås
(se den røde dims ved sædet), så når du folder rollatoren sammen, så skal den klikke rollatoren fast. Hvis den ikke låser stellet sammen, risikerer du, at du får fingre og hænder i klemme, samt at den folder sig ud mens du løfter, hvilket kan give slemme faldulykker.
5) Din rollator skal være i den rigtige højde.
Her er højden på både håndtag og selve siddehøjden særdeles vigtig. Årsagen til dette er, at rigtig mange rollatorbrugere oplever enten svimmelhed, dårlig balance eller nedsat muskelkraft. Derfor er det vigtigt, at man hurtigt og sikkert kan komme ned at sidde og tage et hvil. Hvis højden er for stor, vil du måske ikke kunne nå jorden, hvis du sidder på sædet, samt støttehåndtagene sidde for højt, så det vil få dig til at løfte skuldrende og spænde op.
6) Den rigtige sædehøjde er vigtig.
Hos os svarer en størrelse SMALL til ca 50 cm, Medium svaer til ca 55 cm og LARGE svarer til ca 61-62 cm. En generel huskeregel er, at er du under 155 cm høj, vil en small være perfekt. Er du mellem 155-168 cm vil medium passe. Er du over 169 cm, vil vi altid anbefale dig at vælge en størrelse large. Håndtagene passer til rollatorstørrelsen og kan justeres i højden, så den passer specifikt til dig. Et lille generelt tip er, at du står oprejst i rank stilling med armene tungt ned langs siden. Herefter tager du en tommestok og måler længden fra gulvet og op til dine håndled. Det er som udgangspunkt sædets højde. Dette kan dog afvige lidt, hvis du har meget lange arme eller meget kort/lange ben.
7) Den rigtige størrelse bredde på dit sæde er desuden særdeles vigtig,
Så der er plads til at sidde ned. Standard bredden på en rollator kan svinge meget. De fleste af vores letvægts rollatorer har dog en sædebredde på ca 46 cm. Det svarer til, at langt de fleste sagtens kan anvende et standard sæde. Er du meget bred over skuldre og ryg, eller har en bagdel, der er større end en dame størrelse 44, så anbefales det, at du vælger en bred model. Vi har flere smarte modeller, hvor sædebredden ligger mellem 53-55 cm. Disse modeller kaldes for HD, som altid vil stå efter rollatorens navn, f.eks Athlon HD. Det kan desuden anbefales, at du køber en rollator, hvor sædet er lavet af gennemsigtigt "net". Det smarte ved at kunne se igennem nettet er, at du har lettere ved at se både fødder og underlag. Herved undgår du fald og ubehagelige overraskelser, så som fliser, der stikker op eller glasskår i sandalerne.
8) Reflekser og andet sikkerhedsudstyr
Kan gøre en kæmpe forskel, hvis du er glad for at gå udendørs. Det er især vigtigt der er reflekser bagtil, og på siderne. det er lettere at se, hvad der kommer imod fortil, hvor det kan være sværere at høre og se billister og cyklister, der kommer bagfra og fra siden. Vi sælger både ekstra reflekser, lys og ringklokke, så du kan færdes trygt og sikkert.
9) Indstilling af håndtag, så du får den rigtige støtte, holdning og balance.
Denne indstilling af håndtag er altid individuel, og bør gøres i samråd med sundhedspersonale. En lille huskeregel er, at du skal stå i rank afslappet position med skuldrene godt nede, samt armene ned langs siden. Derefter bøjer du underarmene, så du har en bøjning i albuerne på ca 30 grader. Årsagen til dette er, at bøjer du mindre, for du alle stød mm fra underlaget direkte op i dine skuldre, arme og nakke. Er de bøjet for meget, mister du balancen, trækker skuldrene op mod ørerne, og du får en tendens til at falde mere ind over din rollator. Alt sammen giver spændinger og en følelse af ubalance.
Er du i tvivl om de forskellige indstillinger, eller om du har den rigtige størrelse rollator, er du altid velkommen til at komme et smut forbi butikken på Ny Boder 11, Børkop, eller sende os en email med et billede af dig og din rollator.
Vi har selv valgt udelukkende at forhandle rollatorer i høj kvalitet. Alle lavet i letvægtsmaterialer, så det giver dig en større frihed, uanset om du skal ud at rejse med offentlig transport, eller blot navigere sikkert rundt udendørs.
Er du blevet inspireret, kan du se vores eksklusive udvalg af foldbare udendørsrollatorer her: https://seniorpleje.dk/collections/udendors-rollator-1
Vi håber du har fundet inspiration, samt at disse 9 gratis tips kan hjælpe dig med trygt og sikkert at gå på jagt efter den perfekte rollator. Har du brugt for sundhedsfaglig rådgivning, er du altid